Karácsony

Lehetetlen bármi mással összetéveszteni. Felismerem az óriási készülődésről, a kapkodásról, a tanácstalansággal társuló tervezgetésről, a lakást átmenetileg elárasztó, csomagolásra váró ajándékokról. A családi programok, ebédek, vacsorák egyeztetéséről, a kedves rajzfilmeket is megszakító, költekezésre buzdító tévéreklámokról, a bevásárlóközpontok szokottnál zsúfoltabb parkolóiban halomba rakott fenyőfákról, a tülekedő emberekről, a pénztáraknál kanyargó sorokról.

karacsony03.jpg

Naptár nélkül tudom, nyakunkon a karácsony. Javában tart a visszaszámlálás, egy hét múlva ilyenkor csak kettőt kell aludni, és itt lesz. Aki teheti, addigra villódzó fényfüzérekkel dekorálja a házát, és plafonig nyújtózkodó, tekintélyes karácsonyfát állít, míg mások elégedettek néhány szerény fenyőággal. A szülők, nagyszülők a hozzám hasonló kicsiknek mesélnek a Jézuskáról, és súgva intik őket, hogy az ünnep előestéjén halkan játsszanak, füleljenek a csengettyűszóra.

Várakoznak a magányosok is. Igaz, a nemzedékek óta szolgáló bronzharangocska kondulása helyett ők régen a telefon csörgését lesik. A berregés, netán dallam bizonyíték számukra, hogy gondol rájuk valaki. Mert ugyan hol van már az az elveszett világ, ahol a karácsony ennél bensőségesebb élményeket adott! Távoli emlék, mégis ha erősen koncentrálnak, pillanatokra megidézhetik az együttlét melegségét. Azt, amit kölyökként, a ködös múltban, a beláthatatlanul hosszúnak tűnő út elején, talán másként értékeltek.

A gyerekeknek a csilingelés csupán jel, hogy eljött az idő beszaladni a szobába. Kötelességből megállni, türelmetlenséggel vegyes áhítattal gyönyörködni a törékeny üveggömbökkel, csillogó jégcsaputánzatokkal, műanyag hópelyhekkel, állatfigurákkal, apró angyalkákkal, színes szalagokkal, girlandokkal, és természetesen szaloncukrokkal teleaggatott fában. Tátott szájjal bámulni a szikrázva végigégő csillagszórót, a gyertyák vibráló lángját, énekelni, aztán rárontani az ajándékokra.

A meglepetés rejtőzhet hatalmas dobozban, esetleg kisebb zacskóban. Lehet drága ékszer, óra, játék, ruha, sport-, illetve használati eszköz… Szolidabb figyelmesség, könyv, ital, sütemény, különleges csemege. Mindegy, mi bújik elő a szétszaggatott papírból, bármennyibe is került, biztosan olyasmi lesz, aminek illik örülni. Hiszen kibontása járjon egy álom megvalósulásával, vagy ellenkezőleg, ami a pakkban lapul semmiségként számítson filléres gesztusnak, jó szívvel adták.

Bizony, az öröm és a szeretet ideje ez… Meg a lakomáké… Szerencsésebb helyen ínycsiklandó finomságok sokaságát tálalják. Halászlé, főfogásnak sültek, töltött káposzta, kocsonya, desszertnek mákos és diós bejgli. Hmmm! Ezekből falatnyit se kóstolhatok. Csinálnak belőlük eleget, és jutna is bőven, de hát nem tesznek jót a tacskóbendőnek, ezért be kell érnem a nekem való koszttal. Nyers pipi, pulyka, nyúl, marha...

Panaszra így sincs okom, a karácsonyi menümet rengetegen irigyelnék. Apától hallottam, hogy folyton gyarapodik a kegyelemkenyéren élők serege, akiknek a csengőszó a szeretet ünnepén sem üzen. A tél hidege elől valami félreeső odúba húzódva reszkető számkivetettek, menhelyi rácsok mögött, alkalmi szálláson tengődve reménykedők. Két- és négylábúak. Simabőrűek és bundásak. Emberek, cicák, kutyák a fajtájuk béliekkel összezárva álmodnak a szebb életről. Otthonról, társról, gondoskodó gazdiról, a korgó gyomrukat megtöltő vacsoráról.

Látszólag hétköznapi dolgokról, amiket én nem adhatok meg a rászorulóknak. Annyit tehetek, hogy megkérem Jézuskát, idén ne velem törődjön. Több mint egy teljes hete van, és ha ebbe a földi halandóknak belefér a nagybevásárlás, a sütés-főzés, a szervezkedés, neki, a csodatévőnek futhatja a személyéhez méltó cselekedetekre is.

Meglephetné, segíthetné, támogathatná a rossz sorsúakat, boldogságot csempészhetne a lelkükbe, hazavezethetné az elkóboroltakat. Csak hogy saját születésnapja, a karácsony, tényleg olyan legyen, amilyennek a mesékben leírják.

Ha tetszett, kövesd Panka Mesekönyvét a Facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://pankamesekonyve.hu/api/trackback/id/tr7614826538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

BEKÖSZÖNTŐ

Köszönöm, hogy felütötted a borítót, és belelapoztál Panka Mesekönyvébe! Történeteimből egy törpetacskó életének érdekesebb eseményeit ismerheted meg. Fülipuszi! Panka

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása