Ide nekem...

Királyi megjelenése lenyűgözött, tiszteletet parancsoló termete ámulatba ejtett. Megpillantottam és azonnal belehabarodtam. Alakját csupán a filmekből, a gyakorta hihetetlen históriákból ismertem, így manccsal tapintható létezése felett érzett örömömben a vitákat dakszlis testcsellel kerültem. Nedves orrommal a számítógép képernyőjét bökdösve bizonygattam, hogy ő, kizárólag ő kell... Pitiztem, míg az állatok világnapjára készülve örökbe fogadhattam a budapesti állatkert fiú ázsiai oroszlánját.

basil_fb_011_sm.jpg

Basil északról érkezett. Lassan tíz esztendeje cuccolt át Helsinkiből, és igazán elégedett lehet környezetével. Persze, a Városliget nem éppen olyan, mint sosem látott őshazája, a monszun formálta éghajlatú Gudzsarát állam, benne a fajtája szabadon élő egyedeinek utolsó menedékéül szolgáló varázslatos Gir erdő, de azért itt sem rossz… A klíma elfogadható, a nyári kánikula az Arab-tenger vidékének forróságát idézi, a hideg évszakban meg talán kevesebb jut a Finnországban télen megszokott csüggesztő sötétségből. Ugyan mire vágyhatna ezen felül…

Pazar a külön szállás az India-házban, mellé ott a tágas kifutó, az egészségére, a sztárnak dukáló kényelmére ügyelő elhivatott személyzet... Rendszeres az étkezés, minőségi a koszt, javarészt kötetlen a program, és orvvadászok sehol. Puskáikkal a gonoszok a Nyugati pályaudvarról kivezető sínek szomszédságában lekerített másfél tucat hektárnyi természetvédelmi terület tájékára se mehetnek. Számukra a parkban nem nő fű, az egzotikus bentlakók ezreinek társaságában őfelsége bátran lubickolhat a népszerűségben.

Sütkérezhet a dicsfényben, hisz a reggeli nyitástól a délutáni zárásig látogatók hada csodálja. A megfelelő távolságot garantáló rácsok túloldalán gyerekek lelkendeznek, felnőttek bámészkodnak… Kíváncsi tekintetek kísérik lépteit séta közben, vizslatják mozdulatait pompás sörénye ápolásakor. Szunyókálhat a porban, farokbojtjával kergetheti a legyeket, csócsálhatja a féltve őrzött koncot, henyélhet tikkadtan, zsörtölődhet a borúsabb időkben… Kedvelőinek hűsége, ragaszkodása töretlenül megmarad.

Rajongóinak tábora szakadatlanul bővül. A nevelőszüleit felsoroló listán cirka háromszáz név olvasható, és aki veszi a fáradságot, mesekönyvem révén immár az enyémet is kibetűzheti a terjedelmes lajstromban… Nagy a csapat, ezért megértem, hogy védencemet még jövő februárban, a tizenkettedik születésnapján sem köszönthetem kis falunkban. Hiába hívnám, invitálásomra aligha bólintana… Szüntelen utazgatás lenne az élete, ha az összes bejegyzett jóakarójához elugrana vizitelni. Estéről estére idegen pamlagokon hajthatná álomra a fejét, szokatlan zajok vernék fel az éjszaka közepén...

basil_fb_bfa.jpg

Tapasztalatból tudom, bármennyire tetszene, nem surranhatok be birodalmába... Korábban Zurit, a fiatal zsiráfot vettem pártfogásomba Veszprémben, ám kapcsolatunk sajnos plátóira sikeredett. Viszonyunkat meghatározta, hogy a vadon veszélyeztetett vándorainak mesterséges rejteke tiltott zóna a civil négylábúak számára... Rumos hordót cipelő békés bernáthegyi, ígéretes farkasálcával próbálkozó fegyelmezett német juhász, puha táskájában ücsörgő csivava, pórázt feszítő blogger tacskó… Mind fordulhat vissza a kapunál.

Méltányolom a regulákat, anyáékkal segítem az elveszetteket, a kóborlókat, az őket gyámolító menhelyeket… Élményből nincs hiány, a ravaszdi róka alkalmanként a teraszunkon vendégeskedik, fáink alatt sünök gyűjtögetnek az avarban, tavacskánkban aranyló halacskák úszkálnak, hatalmas fenyőnkön gerlék fészkelnek. A tetőn komisz nyestek rajcsúroznak, néhány portával odébb pónik, lovak nyihognak. A mezőkön őzek kajtatnak, a csalitosban malacok csörtetnek, a messzeségben mostanság szarvasok bőgnek.

Saját cicám, Cinimini a macskák praktikáira, fortélyaira tanítgat. Hála kitartó türelmének, áldozatos munkájának, játszva elbírok az újabb pajtásokkal. Tréningeztem eleget, hát „ide nekem az oroszlánt is. Majd ordítok én” helyette… Csámboroghat a trópusi szavannán, dőzsölhet akár az állatkertben, szeretettel gondolok rá és a kiszolgáltatottak seregére… Kérlek, legalább ma, az állatok világnapján kövessétek a példámat!

Ha tetszett, kövesd Panka Mesekönyvét a Facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://pankamesekonyve.hu/api/trackback/id/tr416227044
Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

BEKÖSZÖNTŐ

Köszönöm, hogy felütötted a borítót, és belelapoztál Panka Mesekönyvébe! Történeteimből egy törpetacskó életének érdekesebb eseményeit ismerheted meg. Fülipuszi! Panka

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása