Vándorok

Körülvették a házat, a sűrűben gyülekeznek. Ott lapulnak a fűben, a sziklákon, a bokrokon, a lassan sárguló lombok fedezékében. Ugrásra készen kutatják gyengeségeinket, türelmesen várják, hogy hanyagul nyitva hagyjuk az ajtót, a szakadt szúnyoghálós ablakot. Lesik az alkalmas pillanatot, amikor nekilódulhatnak elözönleni a lakást… A környéket már megszállták, csupán idő kérdése és nálunk is megindul a fázós vándorpoloskák inváziója.

poloska_fb.jpg

Farkcsóválós mulatságra számítok, hosszas kergetőzésre a konyhától a nappalin át a fürdőig. Üldözhető betolakodók sokaságára, hisz rengeteg, cirka kilencszáz címeres fajuk áll hadrendben ezen a tájon, köztük az udvariatlankodó renitensek. A márványos ázsiaiak, a zöldek a dél-európai vidékekről, a kolóniájukat építő nyugati levéllábúak milliói az észak-amerikai kontinensről. Ártalmatlannak látszó, körömnyi repdeső apróságok, akik kivívták a szinte tökéletes népszerűtlenséget.

Elszántan küzdenek velük, okkal panaszkodnak rájuk falun, városban… A tét hatalmas, a különleges kártevők roppant aktívak. Tavasszal és nyáron a szorgos kertészeknek okoznak fejfájást, adnak munkát kéretlenül. Tesznek róla, hogy jelenlétüket megszenvedjék a vetemények, a fák. Tivornyáikon pusztítják a paradicsomot, a paprikát, az uborkát, a babot, az epret, a szedret, a szőlőt. Kóstolgatják a szilvát, a barackot, a körtét, a kőrist, a kalászosokat. Randalírozásuk nyomán barnulnak a gyümölcsök, haldokolnak a növények.

Lényegesen megfontoltabbak a gondtalanul muzsikáló tücsköknél, komolyan veszik a fagyos tél fenyegetéseit. Előőrseik kora ősszel megkapaszkodnak az épületek oldalán, felderítőik kijátsszák a laza óvintézkedéseket, becsusszannak a szűk réseken, hasadékokon... Erőt merítve ücsörögnek a bútorokon, incselkedve mászkálnak, tisztálkodnak akár a tányérom peremén. Bosszantanak, zavarognak, bujkálnak alkonyatig, bántó zümmögésük megtöri az éjszaka csöndjét… A legtöbben mégsem ezért irtóznak a pajzsformájú kitinpáncélosoktól.

Beköltözésük felett néhányan talán szemet hunynának, de az a szag!… Elég a közelükbe settenkedni, hozzájuk érni, és rögvest bevetik potrohukba rejtett fegyvereiket. Rémületükben szétspriccelik a nemzetségük titkos receptje szerint érlelt bűvös eszenciát... Célozniuk felesleges, áldozatuk nem menekülhet. Bármi légyen az egyszer a korianderére emlékeztető kábító illatú, másszor a szúrósan keserű, gyomorforgatóan bűzös elixír, ha találkozunk vele, aligha feledjük.

Az undorító párába burkolódzó harcosok sorait ritkíthatják tűzzel, vassal, vegyszerrel, begyűjtéssel, cipősarokkal, ám eltüntetésükre nincs hibátlan megoldás. Csodát ráadásul a seregeiket tizedelő természetes ellenségeiktől sem remélhetünk… A madarak a kék ég alatt vadásznak, a szamuráj darazsak, az imádkozó sáskák, a katicabogarak, a parány-, a fém-, és a gyilkosfürkészek pihenőre tértek, míg a kaméleon a terráriumban kosztol... Rajtuk kívül pedig ugyan ki kockáztatna…

Megsúgom, van segítség… Tapasztalt barátaim, a pókok lelkesen üdvözlik a szezont, az eldugott szegletekben, zugokban kifeszített vékony selyemfonalaikon baljósan csillan a fény. Kaszások, álkaszások, keresztesek vidáman dörzsölgetik csápjaikat... A kihívás kétségtelenül óriási, a feladat valóban igazi szövőmesterért kiállt, a befektetés viszont garantáltan megtérül. Az ügyesen kihelyezett csapdák bőséges zsákmánnyal kecsegtetnek, gazdájuk némi szerencsével kényelmesen kiböjtölheti rügyfakadásig… Csak használjuk visszafogottan a tollsöprűt.

Persze, persze… Lehet csatázni a félelmetes takácsok nélkül is. Partvissal lapátkára tessékelni, porszívóval összeszedni, kidobni a nemkívánatos vendégeket. Szabad a döntés, mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, a módszertől függetlenül azonban a tények makacs dolgok. A vándorpoloskák megérkeztek, küszöbön az ostrom. Mielőtt beköszöntenek a dermesztően hideg hajnalok, a rovarok biztosan megpróbálnak belógni a jó meleg szobába… Felőlem kezdhetünk, mehet a fogócska.

Ha tetszett, kövesd Panka Mesekönyvét a Facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://pankamesekonyve.hu/api/trackback/id/tr8116235380
Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

BEKÖSZÖNTŐ

Köszönöm, hogy felütötted a borítót, és belelapoztál Panka Mesekönyvébe! Történeteimből egy törpetacskó életének érdekesebb eseményeit ismerheted meg. Fülipuszi! Panka

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása