Medvejóslat

Morgolódva ébredezik, viseltes priccsén durcásan hánykolódik, barlangja sötétjében szemeit sután dörzsölgeti, a beszüremlő fény elől széles mancsai mögé rejti. Takaróját fejére húzza, legszívesebben a fal felé fordulva tovább hortyogna, zöldellő rétekről, virágos mezőkről álmodna, ám korgó bendője a korai kelésre rábírja. Az éhség gyertyaszentelőkor a szabadba hajtja, környezetét vizslatva a morcos medve a kíváncsiskodók sokaságának megsúgja, a tavasz eljöveteléről nemzetségének mi a jóslata.

boa2blog.jpg

Felbukkanását február második hajnalán fiatal dakszlipajtásommal, Bóval repesve várjuk, miután a kis falucskánkat körülölelő erdőben nincs szállásuk, majd az állatkerti mézimádókról szóló híradásokat hallgatjuk. Az eget fürkésszük, a hőmérőt lessük, a fejleményeket alkonyatig követjük, izgatottan latolgatjuk, máshol esik, fúj, netán hóvihar tombol, a friss levegőt szippantani előbújó jövendőmondó vajon mit gondol. Megy vagy marad, vackához beballag, esetleg fellelkesülve nekivág a kies tájnak.

Csendes állásfoglalása aligha mellékes, ezzel árulja el az érdeklődő közönségnek, szerinte mikor lesz vége az idei télnek. Vidáman dalolhatnak az aprócska énekes madarak, rekedt kórusban károghatnak a gyászos feketében feszítő varjak, döntését véletlenül sem befolyásolják, az önálló véleményalkotást rá hagyják. Meglátásait kritika nélkül elfogadják, vele a packázást feleslegesen vállalnák, az eredmény szent és sérthetetlen, ellene berzenkedni teljesen értelmetlen, az időjárás úgyis olyan, amilyen.

A mackók tehát bátran tévedhetnek, szemrehányást nekik kevesen tesznek, barátságos kuckójukba visszatérve a hűvösnek teret engedhetnek. Nyomukban akár negyven napig süvíthetnek a dermesztő szelek, a tavak, a patakok kőkemény páncélt növeszthetnek, a hegyek, a völgyek vastag fehér lepelbe öltözködhetnek. Ők addig békésen pihengetnek, odújukban lustálkodva heverésznek, nagy ritkán kinéznek, a zavaros prognózisaikra panaszkodóknak egy közömbösen hangzó ásítást megeresztenek.

Pórul legfeljebb akkor járhatnak, ha a kikelet sietős érkezésére fogadnak, a beszédes jelekre legyintve kint letáboroznak, aztán a náluk is hatalmasabb természet felborítja a tervet, tarsolyából előrángatja a borzongató hideget. Ilyenkor a rengeteg félelmetes ura bánhatja, csupán magát okolhatja, hisz saját baklövésének az áldozata. Összegömbölyödve vacoghat, szerény választékból kosztolhat, igazán jól elvétve lakhat, a telhetetlen bocsoknak szégyenlősen magyarázkodhat, kifogásokat nehezen találhat.

Küszöbön álló feladatára most ugyancsak bőszen készülhet, a meteorológusokra meg végképp hiába tekintget. Segíteni az avatottak sem tudnak, virradatra ígérnek szelíd mínuszokat, délutánra óvatos pluszokat, derűt emitt, borút amott, a hét afféle prófétáknak való leckét adott. A mennybolton kecsegtet pasztellkékkel, ólmos szürkeséggel, komótosan vonuló sírós fellegekkel, tréfából kibabrál a dörmögőkkel, akiknek okosan kell határozniuk, renoméjukra vigyázva bölcsen megnyilatkozniuk.

Csűrhetik, csavarhatják, kobakjukat bosszúsan vakargathatják, menedékük termeiben a stratégiát kifundálhatják. Az elmúlt esztendők megtépázták nimbuszukat, sokan immár csak megmosolyogják valaha tisztelettel emlegetett tanácsaikat, becses mutatványaikat a gyerekeknek mókás műsorszám gyanánt tálalják. Meglesik kimérten dülöngélve lépkedő alakjukat, ámulva bámulják tétován oldalgó mozgásukat, csinálhatnak bármit, rajtuk jókat kacagnak, játékosan integetnek a szőrös óriásoknak.

Számlájukra malőrök sorát írják, az évszakváltás beharangozását mégis rájuk bízzák, őket semmiért nem kárhoztatják. Kiérdemelt reggelijüket felfalhatják, az alapos vizsgálódáshoz a lehetőséget rendre megkapják, orrukat a magasba tartva szimatolhatnak, estig nyugodtan morfondírozhatnak, a fő, hogy lefekvésig ítéletet hozzanak. Közeleg a gyertyaszentelő napja, halvány árnyékából a medve rövidesen megmondja, meddig vendégeskedik nálunk a tél, hányat alszunk, mire rügyet fakaszt a tavasztündér.

Ha tetszett, kövesd Panka Mesekönyvét a Facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://pankamesekonyve.hu/api/trackback/id/tr4118036858
Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

BEKÖSZÖNTŐ

Köszönöm, hogy felütötted a borítót, és belelapoztál Panka Mesekönyvébe! Történeteimből egy törpetacskó életének érdekesebb eseményeit ismerheted meg. Fülipuszi! Panka

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása